EĞİTİM
Giriş Tarihi : 07-12-2022 15:46   Güncelleme : 07-12-2022 15:46

Nusret Polat ile Fatih’in Entelektüel Dünyası Söyleşisi gerçekleşti

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yerel ve Bölgesel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Fatih’in Entelektüel Dünyası” konulu söyleşi 14 Kasım 2022 Pazartesi günü saat 14.15’te Merkez Kütüphanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Nusret Polat ile Fatih’in Entelektüel Dünyası Söyleşisi gerçekleşti

Tarık Çelenk ve Hasan Aksakal moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Nusret Polat ile Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet’in askeri liderliğinin ve kumandanlığının yanı sıra entelektüel faaliyetleri ve dönemin bilim dünyasının iklimi konuları işlendi.

Fatih hakkındaki batıcı bir hükümdar olduğu iddialarının ve Rönesans prensi olarak adlandırılmasın tarihi tarafsız olarak okumaktan uzak olduğunun altını çizen Nusret Polat, Fatih’in Türk ve Müslüman bir sultan olduğunu ifade ettikten sonra başka kültürlere olan ilgisinin stratejik olmanın yanı sıra entelektüel de olduğunu kaydetti. Fatih Sultan Mehmet’in yabancı kültürlere olan ilgisinin stratejik yönünden bahsederken özellikle İstanbul’un fethinden sonra Fatih’in çok kültürlü bir imparatorluğun sultanı olduğunu belirten Nusret Polat, imparatorluktaki gayrimüslim tebaa sayısının müslüman tebaadan farklı olduğunu, bu nedenle de halkın adaletli bir şekilde yönetilebilmesi için doğal olarak Hristiyanlık ile, Patrik ile ilgilenmiş olduğunu, bu durumun pratik açıdan zorunlu olduğunu söyledi. Benzer olarak, fethetmeyi hedeflediği coğrafyalar hakkında harita çizdirme gibi askeri istihbarat bilgileri ile sınırlı kalmayarak bölgelerin medeniyet unsurları ile ilgilendiğini ifade etti.

Bir buçuk saat süren söyleşi sonrasında soru cevap bölümüne geçildi ve sonrasında Nusret Polat’ın Fatih ve Bellini isimli kitabı katılımcılardan 10 kişiye yazarından isme özel imzalı şekilde hediye edildi.

 

AdminAdmin