DÜNYA
Giriş Tarihi : 18-09-2022 13:01   Güncelleme : 18-09-2022 13:01

Afrika’dan Güney Amerika’ya sınav heyecanı

Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkçe Yeterlik Sınavı 37 ülkede 40 merkezde gerçekleştirildi.

Afrika’dan Güney Amerika’ya sınav heyecanı

İSTANBUL (İGFA Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (Association of Language Testers in Europe - ALTE) onayını (Q-mark) alarak Türkçe'nin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), 17 Eylül 2022 tarihinde 37 ülkede 40 sınav merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Türkçe'yi ikinci veya yabancı dil olarak öğrenen bireylerin Türkçe dil yeterliklerinin ölçülmesi amacıyla yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı’nın 2022 yılının Eylül ayında gerçekleştirilen uygulamasına yurt dışında Azerbaycan, Kazakistan ve Suriye Güvenli Bölge’den yoğun katılım sağlandı.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin bulunduğu Ruanda ve Arjantin gibi farklı coğrafyalardaki ülkelerin yanı sıra Türkistan gibi Kültür Merkezlerinin bulunmadığı yerlerde de sınav uygulandı.

Enstitü tarafından bugüne kadar 25 Türkçe Yeterlik Sınavı uygulaması gerçekleştirilmiş olup 48 ülke ve 63 sınav merkezinde yaklaşık 20 bin kişi Türkçe dil yeterliklerini ölçmek amacıyla sınava katıldı.

2013 yılından itibaren periyodik olarak yılda üç kez kâğıt tabanlı olarak uygulanan TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ölçülmekte; Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde “Türkçe Yeterlik Belgesi” verilmektedir.

ALTE Kalite Nişanı’na (Q-mark) sahip olan Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil yeterlik belgesi özelliği taşımaktadır.

AdminAdmin